divendres, 9 de febrer del 2018

Equips dels Comarcals: el Centelles

La Penya Escacs Centelles va ser durant la segona meitat dels anys 1970s i tots els anys 1980s l'únic equip de la comarca d'Osona equiparable al Club Escacs Vic i, encara que normalment fou el segon equip osonenc, en alguna època va tenir realitzacions superiors, essent pels seus èxits el primer equip de la comarca. 

És de destacar el fet que un equip relativament recent, mai federat fins que debutà a  la categoria de Promoció a 3ª de Catalunya l'any 1973 passés en el reduït espai de 5 anys a organitzar a la seva localitat i jugar com equip amfitrió el Campionat d'Espanya per Equips (agost 1978) i aconseguint el 3è lloc de la 2ª divisió d'aquest, pogués participar-hi de nou l'any següent, i que pocs anys després quedés campió de Catalunya de 1ª al vèncer a l'Olot (1983). 

Fou l'actuació de tot l'equip, amb un gran planter de forts jugadors locals (Fabré, Simón, Camprobí, Presseguer, Fabré Vila, Valldeoriola...) així com dels fitxatges comarcals (Bautista, Cabero, Teulats i més tard Lluís Comas) així com catalans, espanyols i internacionals (Vilageliu, Rivas, Debarnot, B.J. Campos, Hebert Pérez, Correa...).


L'equip de Centelles jugant amb el Roda de Ter en un Comarcal. En primer terme Ferran Collell (Roda),
pel Centelles s'hi veuen Camprobí i Curto, entre d'altres. IV Comarcal, 1974. (Foto cedida per F. Collell).

També cal destacar l'organització de la visita i simultànies al poble de Centelles del campió mundial Anatoly Karpov (1 juny 1976) i del subcampió mundial Viktor Korchnoi (9 juny 1979).

Simultànies del subcampió mundial Korchnoi a Centelles el juny de 1979 (foto F. Collell)














El mèrit de tota aquesta activitat fou sobretot del president Pere Curto, de Miquel Fabré com a destacat jugador i impulsor i d'un important sponsor local de Centelles. 

En els Campionats Comarcals d'escacs d'Osona, però, no aconseguí mai ni el primer ni el segon lloc, si bé sempre fou dels favorits i regularment quedà en els primers llocs. 
Començà a participar-hi - encara no federat i sense Miquel Fabré, que l'any anterior i aquell jugava per l'equip d'escacs de l'Institut Jaume Callís de Vic - quedant 6è de 8 equips en el II Comarcal de 1972, que guanyà l'Institut. 
Ja amb Fabré el 1973, el mateix any en que es federà a Aspirants a 3ª, jugà la Lliga Comarcal, que guanyà la Farga Bebié, però no participà en el III Campionat Comarcal. 
Des de 1974 fins a 1979 juga sempre en els Comarcals d'Osona, participant a més amb dos equips, l'A i el B, i l'any 1976 en fou l'organitzador.

Tot i tenir un equip molt potent i jugar amb els millors jugadors locals i amb les figures [1] i estar a punt de guanyar fins gairebé l'última ronda en alguna ocasió, com el 1976 en que acabà guanyant el Club Tennis Vic, els seus millors resultats en aquesta competició foren 3 tercers llocs,  al VI Comarcal de 1976 (de 10 equips), VIII de 1978 (de 14) i  IX de 1979 (de 7+7 equips i final conjunta), obtenint el 4t lloc en el IV Comarcal de 1974 (de 10), en el V de 1975 (de 7+7 i final) i en el VII del 1977 (de 8). I en quant al segon equip, el Centelles B, la seva millor classificació fou el 6è lloc de 14 equips el 1978.

I això fins i tot en els anys en que igualava o superava al C.E. Vic en els Campionats de Catalunya o que jugava els Campionats d'Espanya. El cert és que per la raó que fos, els Campionats Comarcals se li van resistir sempre.  


[1]  No amb totes, però si amb algunes. Així al Comarcal de 1979 jugaren sistemàticament els fitxatges Hebert Pérez i Correa. En altres edicions jugà sovint un fitxatge internacional i en partits importants o decisius dos i en algun cas tres. Però els equips de 6 jugadors i la alineació lliure i secreta fins al moment de començar l'encontre, pròpia dels Comarcals, en relativitzà i fins minimitzà l'efecte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.