L'ensenyament dels escacs a les escoles va viure un boom a Osona a la segona meitat dels anys 1980s que es va perllongar durant els anys 1990s. El campionat del món infantil obtingut per Lluís Comas, de 13 anys, a l'Argentina al setembre de 1984 en va ser un dels principals estímuls, per tot el que va representar per als escacs osonencs, de reconeixement, estímul i atenció per part dels mitjans de comunicació i del públic en general. El Consell escolar d'Osona va fer unes quantes campanyes de promoció dels escacs en escoles i instituts, que sobretot inicialment van tenir molt èxit d'acollida i de participació.
La II Campanya del Consell Comarcal d'Esports de la Generalitat de Catalunya, any 1987-88. |
Així va ser que al setembre del 1986 l'Heribert Gutiérrez em va venir a veure a Calldetenes i em va demanar que fes de professor d'escacs en alguns col·legis. Li ho havien demanat a ell, però ell no podia per motius de feina i va pensar en mi, que havia fet el curs de monitor d'escacs al C.E. Vic a l'any 1982 i que havia obtingut el títol al 1983 al presentar i ser acceptat el meu treball sobre "La personalitat dels jugadors d'escacs", basant-me en l'aplicació de les 3 característiques bàsiques (emotivitat, activitat i primarietat/secundarietat) de l'escola franco-holandesa, escola de Groninga o caracterologia de Heymans - Le Senne, a l'estil de joc dels escaquistes, distingint-ne 6 tipus i considerant com podia ensenyar-se'ls a millorar el seu joc, coneixent els seus punts forts i dèbils i amb exemples de grans escaquistes.
Vaig acceptar l'oferta de l'Heribert i al llarg dels anys, finals dels 80s i tot els 90s, tot i que amb alguns buits entremig, vaig fer succesivament classes d'escacs a centres d'ensenyament a Calldetenes, Gurb, Vilanova de Sau, Folgueroles, Vic, Manlleu, Santa Maria de Corcó, Malla, Torelló, Tona i altres, a escoles de primària i a uns quants instituts de secundària, entre ells el Jaume Callís de Vic a l'any 1990.
La major part d'aquests anys en que vaig contribuir a la promoció i divulgació dels escacs a Osona, la Comissió d'Ensenyament dels escacs a Osona la portava Eduard Vinyet i erem uns pocs monitors que ens distribuiem la feina, havent-hi també alguns col·legis que ho feien pel seu compte i en diverses localitats, com Centelles, se'n encarregava el propi club. En alguns l'estança va ser breu, d'un curs o fins i tot menor, ja que es programava l'ensenyament d'escacs per un semestre o un trimestre, en d'altres no sols tot el curs sinó diversos anys consecutius, com a Vilanova de Sau a finals dels 80s o a Malla a finals dels 90s. En alguns centres eren sols uns pocs alumnes els que feien escacs, en d'altres ho feien classes senceres o tots els d'un determinat curs i en alguns col·legis petits fins i tot tots els alumnes del centre. Molt destacada és la labor que van fer dos monitors, dos d'ells Jordi Casanellas i Joaquim Terricabres, a Torelló, St. Pere i St. Vicenç de Torelló i en general a tota la Vall del Ges, es pot dir que durant uns anys la major part dels alumnes dels centres d'aquestes localitats van aprendre i practicar el joc dels escacs. L'ensenyament dels escacs a Osona va tenir dos cims, un ben aviat a finals dels anys 80s, cap a 1988 i 1989 i un altre als anys 90s quan el mestre internacional argentí Sorín feia classes a uns quants centres de Vic i la comarca.
Lliurament de premis als vencedors del torneig d'infantils i juvenils que havien fet classes al CE Vic, tardor 1977. |
Aquestes campanyes no van ser les primeres, cal recordar que molt abans l'Institut Jaume Callís de Vic ja va fer una col·laboració amb el Club Escacs Vic per a l'ensenyament dels escacs als alumnes que en desitgessin aprendre, materialitzada al desembre de 1969 i gener de 1970, amb visites al club i un torneig d'alumnes jugat al local social i que aquest centre va participar, representant a la comarca d'Osona, als Jocs Sant Jordi a Sabadell l'octubre de 1970. I que el Club Escacs Vic un cop inaugurat el seu nou local social al setembre de 1977 ja va fer tot seguit un curs d'escacs amb molts nois i noies de Vic i d'algunes poblacions d'Osona, d'on van sortir alguns jugadors juvenils federats com Calero, Bueno, Rubio... i que al maig-juny de 1978 un grup de nois i noies, portats per membres del C.E. Vic, van tornar a representar a Vic i Osona als Jocs Sant Jordi a Sabadell. Tampoc van ser els únics casos, per exemple la mateixa Federació Catalana d'Escacs va fer campanyes d'ensenyament des de Barcelona a diverses localitats de tota Catalunya, entre elles Vic i algunes de la Plana a finals dels 70s i primers 80s però les grans campanyes més conegudes, àmplies i exitoses a Osona van ser les citades de la segona meitat dels 80s i tot els 90s, fetes des la mateixa comarca.
Premis als que aprengueren escacs i guanyaren el torneig posterior, Vic, novembre 1977. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.