Una modalitat que va aparèixer a la comarca d'Osona a mitjans dels anys 1970s va ser la dels torneigs de clubs d'un sol dia. Participant un determinat nombre de clubs d'escacs convidats, cada jugador d'un club jugava contra un d'un altre de forma que en conjunt cada club jugués amb un rival de tots els altres i el club que feia més punts individuals guanyava. Les partides eren o bé normals o bé a finish de dues hores per jugador.
L'equip de l'Institut "Jaume Callís" de Vic va ser el sorprenent guanyador de tres de quatre d'aquests torneigs d'estiu que es celebraren a la comarca d'Osona els anys 1974 i 1975, tot i participar-hi els més forts clubs de la comarca d'Osona, clubs d'altres comarques veïnes i, en alguns d'ells, sobretot als de Centelles però també a Olost, clubs de Barcelona i d'altres ciutats de Catalunya. Aquesta obertura a jugar contra bons jugadors d'arreu de Catalunya va veure el triomf inesperat quasi en cada ocasió de l'equip més emblemàtic dels primers Comarcals.
Això s'acompanyava en aquells anys d'alguns encontres entre clubs, com per exemple el matx Vic - Lluçanès que va tenir lloc a Perafita el 30 de juny de 1974, o anant més lluny el matx Blanes - Olost que va tenir lloc a Blanes el 25 d'agost del mateix any, que servien tant com a entrenament i preparació com a motiu de trobada.
Així el I Torneig d'Estiu que va tenir lloc a Centelles, organitzat pel club de la localitat, el 28 de juliol de 1974 en que va vèncer l'Institut, ja campió del recent gran IV Comarcal d'aquell any i el I Interclubs d'Olost el següent 14 d'agost, on també va ser primer l'Institut, que aquell 1974 ho guanyava tot. I no sols a nivell d'equip, sinó amb l'acompanyament d'algunes destacades victòries individuals de jugadors de l'equip, així també al mes d'agost Xavier Lázaro, de 13 anys llavors, va quedar campió del I Torneig Infantil i Juvenil de partides ràpides Pere Godó de Moià, de fins a 16 anys d'edat, tot i participar-hi jugadors no sols d'Osona sinó també del Bages, de Barcelona i d'altres llocs de Catalunya.
L'any següent es van repetir aquests torneigs amb més i més forts equips de fora, però es van tornar a registrar les sempre sorprenents victòries o almenys grans resultats de l'Institut.
Al I Lo Castell d'Olost del 13 de juliol de 1975 junt amb l'Institut hi jugaren també el Vic, Centelles, Olost A, Olost B, Lacambra, Moià i Balenyà i el campió aquest cop fou el Moià que tingué una actuació extraordinària (+5 =1 - 0) però el segon fou l'Institut amb una actuació gairebé igual i per tant superat per molt poc [1].
Això sí, al II Torneig d'Estiu a Centelles el 25 de juliol, que va ser l'última actuació de l'Institut de Vic en torneigs d'escacs, participant-hi equips de Barcelona ciutat i de diversos llocs de Catalunya a més del Centelles, l'Institut de Vic que hi participava convidat per haver guanyat l'any anterior, va tornar a quedar campió contra pronòstic donada la categoria dels equips participants [2].
I això tot i els mals resultats de l'Institut en el V Comarcal d'aquell any, motiu que va fer que aquests primers llocs fosssin més inesperats si cap. I encara aquell any es va tancar la temporada estiuenca en jugar un matx amistós Vic - Centelles que va tenir lloc a Centelles el 31 d'agost de 1975, on formant part de l'equip vigatà vaig jugar amb negres contra Fabré, en una partida que va acabar en taules en 32 jugades.
Aquests torneigs estiuencs van tenir sempre un caràcter festiu i com d'escacs de vacances que van fer que perduressin gratament en la memòria dels que hi van participar com un bon i especial record, tot i que no van tenir continuïtat.
[1] De +5 =0 -1 si no recordo malament.
[2] Com a campió de l'edició li tocava de nou ser convidat l'any següent, però tot i que van continuar els mateixos jugadors amb el nou nom de Folgueroles, aquest no va ser invitat a participar-hi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.