diumenge, 21 de gener del 2018

El fundador i primer president del Calldetenes (II)

Al poble de Calldetenes, als anys 1980s, hi havia uns pocs jugadors d'escacs federats.

Un d'ells era Josep Gutiérrez (n. 1936), que tenia un negoci al poble, però que a més de ser jugador federat del Club Escacs Vic estava a nivell comarcal molt vinculat al Club Tennis Vic. Tot i així va participar en els inicis de la fundació del club de la localitat i fins va ser el primer campió l'any 1990, quan es va jugar un primer torneig social. 

Els altres eren Ricard Lázaro Sanromà, fundador i director de l'Autoescola Calldetenes (1980 - 2007) i el seu fill Ricard, professor de la mateixa, tots dos jugadors en aquella època del C.E. Vic. A principis o mitjans dels anys 1980s Ricard Lázaro pare ja va tenir la idea d'iniciar un grup d'escacs i potser un club a la localitat, igual com ho havia fet amb l'Institut Jaume Callis (1970) i  a Folgueroles (1976) i igual que havia reflotat el C.E. Vic (1980, 1982)  però en aquells temps les condicions encara no eren les adequades a la localitat,  ja que tot i que hi havia aficionats, faltava un grup de jugadors que fes prou caliu com per poder engegar un club. 

Malgrat això, Ricard Lázaro pare va mantenir la idea i les circumstàncies es van anar fent favorables. El campionat del món infantil de Lluís Comas (1984) i l'impuls que això va donar als escacs osonencs, el fet que es comencessin a fer classes d'escacs a l'escola del poble (1986), que donava el seu fill Ricard [1], i algun altra fet, com que l'alcalde fos en aquella època (1979 - 1992) Josep Aguilar Corts (n. 1929), promotor del poble i dels esports en el mateix, amb qui tenia molt bona relació, o el gran nombre de joves i adults de la localitat i de poblacions veïnes que havien sigut alumnes seus i s'havien tret el carnet de conduir a la seva autoescola i per tant el coneixien, va fer que ho tornés a intentar cap al 1987 o 1988, començant per en Josep Gutiérrez i seguint per l'Ajuntament, alguns bars del poble i fins i tot la parròquia. Al principi es va començar a jugar de forma individual i informal, "de cafè", però al 1989 ja hi havia prou jugadors i prou ambient com per començar a pensar en fer un equip i establir una mena de club. Impulsada per ell, l'afició va anar creixent i al cap d'un temps els jugadors del poble, que es reunien al Bar Roser per jugar, van començar a demanar-li primer que els dirigís i organitzés alguns encontres i un campionat d'escacs al poble i més tard que constituís un club i el dotés d'uns estatuts, cosa que va fer, i a més  al maig de 1990, quan ja feia temps que era pràcticament president de fet, se li va oferir de forma oficial la  presidència, amb la que va engegar el Club d'Escacs Calldetenes, presidència que va durar sis mesos, fins a finals d'aquell any. [2]


R. Lázaro S. entrevistat per Ràdio Calldetenes amb motiu del nou club d'escacs
a Calldetenes  i de la seva presidència i projectes. Calldetenes 1 de juny de 1990. 






Matx St. Julià - Calldetenes primer acte del president R. Lázaro S.,al centre de la foto.
Pel St. Julià s'hi veuen Falguera i Corominas, pel Calldetenes al fons J.Gutiérrez.
Entre els que s'ho miren hi ha J. Lázaro. Sant Julià de Vilatorta, 2 de juny de 1990.


































Dinar de confraternització després del matx entre els equips de St. Julià i Calldetenes. 





















Mentrestant donava simultànies en un parell o tres d'ocasions, a l'estiu i per la Festa Major, jugava partides amb jugadors aficionats locals i fins en va ensenyar pràcticament a jugar a uns quants, tant joves com grans. En el I Torneig de Calldetenes, que ell mateix va organitzar, i que es va jugar entre gener i abril de 1990, va resultar campió Josep Gutiérrez, subcampió Ricard Lázaro pare i 3è classificat Ricard Lázaro fill. El 25 d'abril, com a conclusió del campionat,  el 1è i 3è classificats - ja que al subcampió no li va anar bé per motius de feina jugar aquell dia i a aquella hora, van donar a continuació una sessió de simultànies conjunta (un els taulers imparells i l'altre els parells) a tots els altres jugadors del poble. Tant Josep Gutiérrez com Ricard Lázaro fill van fer 10 partides simultànies i J. Gutiérrez va fer + 9 = 0 - 1 (perdent amb Antonio Higueruelo) i R. Lázaro Jr. +8 = 0 - 2 (va perdre amb Josep Maria Codina i Joan Padró). En el mateix acte un  regidor de l'Ajuntament de Calldetenes  va fer oficialment el lliurament dels premis i trofeus i va ser quan es va proposar ja públicament i formalment fer un club d'escacs a la població. 

Al novembre de 1990 la presidència va passar a un jugador local, cosa que a ell en el fons no li va desagradar, ja que sempre va ser més que res un iniciador d'activitats (com els Comarcals el 1971, darrera Jaume Portet) i d'organitzacions. En pocs anys els escacs a Calldetenes i el seu club es van consolidar i aviat es van federar i començar a jugar a "Aspirants a 3ª" en els Campionats de Catalunya per Equips. A partir d'aquí el club es va anar desenvolupant, hi van sortir molts i bons jugadors, va esdevenir cada cop més important i va arribar a ser seu de l'Escola d'Escacs d'Osona, com encara ho és actualment.

[1] D'aquestes classes va sortir un bon nombre de nens i joves del poble que sabien jugar a escacs i alguns que hi jugaven, i fins i tot força bé, destacant en aquest sentit per aquells anys (1986 - 1990) la jugadora juvenil Marta Padró (n. 1973). 
[2] Entre els actes que va portar al poble es pot destacar les simultànies del M.I. argentí Ariel Sorín a la població a l'estiu de 1990. Però hi van haver altres iniciatives, algunes de gran envergadura, que no van quallar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.