Per la primavera de 1983 al món dels escacs osonenc s'esperava la realització del 13è Comarcal i per la immensa majoria va ser una gran sorpresa assabentar-se que aquell any no es feien i que davant la demanda de diversos clubs eren substituïts per unes "Olimpiades Comarcals" amb un sistema i unes normes diferents, que només durarien 3 anys.
Paradoxalment aquest final abrupte i sorpresiu d'aquests campionats d'escacs per equips a Osona va tenir lloc en la presidència (setembre 1982 - setembre 1983) de Ricard Lázaro pare, que ja havia sigut president de la Junta Gestora que es va fer càrrec del club a partir de finals de l'any 1979 i que va ser un dels principals impulsors, junt amb el llavors president (1967 - 1974) del Club Escacs Vic, Jaume Portet, de l'inici i de l'estil d'aquests torneigs a partir de l'estiu de 1971.
Encara no està clar perquè es van deixar de fer.
El 11è Comarcal de 1981 va ser fluix en participació, però el 12è de 1982 va mostrar una recuperació en el nombre d'equips participants. En les últimes edicions els Comarcals d'escacs d'Osona veien la participació gairebé de tants equips de Vic com de la resta de la comarca i sembla ser que algun important equip osonenc va dir que no volia seguir participant en aquells campionats. Però molts equips, sembla que encara més que a l'anterior edició, sí que ho volien, si bé alguns proposaven canvis en les regles per anar cap a un estil de competició com la Lliga Comarcal del 1973, que només va tenir una edició.
Un altre motiu que potser va influir va ser que al estar ja federats no tots però si no la majoria si una bona part dels clubs de la comarca d'Osona, aquests ja es trobaven en els Campionats de Catalunya per Equips oficials de la F.C.E. en els que el Centelles A jugava a la Divisió d'Honor i el Vic A a la immediatament inferior, però els B i els C de tots competien en categories on es trobaven amb clubs com el Torelló, Taradell, Ripoll, Sant Pere de Torelló, Moià, etc. Però això no era suficient per a la desaparició, a més inesperada, d'uns campionats que tenien un caràcter molt més "comarcal" i festiu i que aleshores es feien a Manresa i Berga (el torneig de Festes Majors del Bages-Berguedà al que va arribar a sumar-s'hi Igualada i l'Anoia), Olot, Granollers...
També es va apuntar que es volia potenciar com a gran trobada comarcal l'Open de Vic, inaugurat amb continuïtat el 1981 i que va viure un gran esplendor a mitjans - finals dels anys 1980s, i el cert és que coincidia en les dates si els Comarcals es jugaven a la primavera, però l'Open de Vic era individual i no per equips i a més els Comarcals es podien jugar ben bé al mateix temps que l'Open - ho van fer un parell d'anys, el 1981 i 1982 - o desplaçar-se més cap a l'estiu, com s'havien jugat en algunes edicions, entre elles la 1ª de 1971. El motiu de l'Open, però, no és del tot descartable, ja que també es va donar com a causa de la supressió del "Campionat de Vic" que s'havia reconsiderat com a tal i va viure unes grans edicions a mitjans dels anys 1980s: el 1982 el campió de Vic fou Miquel Solà, el 1983 fou Lluís Comas, el 1984 Jordi Lázaro, el 1985 en el més gran campionat de tots en aquests anys, amb fase prèvia i lliga de finalistes, ho va ser Llorenç Canal (després d'un posterior desempat a una sola partida perquè inicialment es van donar com a co-campions de Vic ell i Ricard Lázaro fill, empatats a punts i a sistemes de desempat), el 1986 ho va ser Miquel Fabré... però després del de 1988, guanyat per Costa, un jugador de Granollers, l'any següent ja no es va fer perquè, tot i la demanda de molts jugadors de seguir fent-lo, es va considerar per part de la direcció del C.E. Vic que aquest campionat feia ombra a l'Open de Vic, en el que per part de la direcció del club es volia centralitzar l'interès escaquista i mediàtic. Aquesta decisió va ser molt discutida per part de jugadors del club que el volien continuar i que el veien perfectament compatible. Igual que en el cas dels Comarcals, la supressió va baixar la participació i l'interès i a més a la llarga no va aconseguir el seu suposat objectiu de potenciar al màxim l'Open, sinó que durant uns anys es va traduir gairebé només en la no celebració de campionats socials al C.E. Vic.
Però tornant a la sorprenent finalització dels Comarcals el 1983, substituïts per una fórmula molt menys ambiciosa i menys exitosa, realment no queda clar que va succeïr exactament, perquè no va ser ni el desig ni la voluntat del llavors president del C.E. Vic, Ricard Lázaro Sr.
Ni era tampoc per falta d'activitat, participació ni interès dels escacs a Vic i comarca en aquella època. Repassant per exemple el setmanari "Ausona" del març de 1983, trobem notícies de molts esdeveniments i èxits importants.
Així, per exemple:
- El 18 març de 1983, després d'haver-se ajornat el 13 de febrer per una forta nevada a partir de La Garriga, la Penya Escacs Centelles va quedar campiona de Catalunya per Equips, on en les semifinals el Centelles va guanyar al Collblanc per 7-3, mentre que l'Olot guanyava a l'Andorra, i en la final el 18 de març el Centelles vencia a l'Olot per 7-3 i culminava 14 rondes imbatut amb la consecució del títol d'equip nº 1 de Catalunya d'aquell any.
- El mateix mes de març Miquel Solà guanyava els Cts. Socials del C.E. Vic al ser el campió de la 1ª categoria dels mateixos, títol que ben aviat recuperaria el nom, una mica oblidat durant uns anys, de "campió de Vic".
- Igualment el mes de març Joan Segura, ex-president i jugador del C.E. Vic i molts anys vicepresident de la Federació Catalana d'Escacs. era elegit nou president de la F.C.E, càrrec en que estaria forces anys.
- El III Open de Vic, que es jugava els dissabtes a les 4 de la tarda a partir del 26 de febrer, a 8 rondes, registrava una participació de 52 jugadors i per primera vegada tenia premis en metàlic i era vàlid per a ascensos oficials de categoria de la FCE. A mitjans de març, a la 3ª ronda, anaven capdavanters del torneig amb 3 punts de 3, Joan Bautista, Jacint Raurell i Miquel Fabré.
- Igualment per primer cop es jugava un Open sub-16 els dissabtes a les 10 del matí, que era d'inscripció gratuïta i tenia nombrosos premis en material d'escacs (taulers i peces, llibres...) per a la promoció dels escacs a Osona.
- El dissabte 26 de març, el tradicional torneig de partides ràpides Mercat del Ram, registrava una participació de 26 jugadors de Vic, Centelles i Torelló, jugant-se en 3 categories per Sistema Lliga. En la categoria preferent va quedar campió Puigdollers amb 7'5 punts, seguit de Fabré segon també amb 7'5 i tercer Teulats amb 6'5. En la categoria de federats de 1ª, 2ª i 3ª va quedar campió Lluís Comas amb 6 punts, segon Ricard Lázaro amb 5 p i tercer Pastallé també amb 5. Finalment en la categoria de no-federats guanyava Vinyoles del St. Pere amb 7 p, seguit de Sors del Centelles amb 4 i Bosch del Torelló amb 3'5 p.
- El diumenge 27 de març a St. Quirze de Besora hi havia unes simultànies a 17 taulers del gran mestre internacional Artur Pomar a la biblioteca Pompeu Fabra de la localitat, organitzades per la Diputació Provincial amb la col·laboració de la Caixa de Manlleu, amb 13 victòries, 3 taules amb Narcís Rodes de St. Quirze, Josep Escarrà de Vidrà i Josep Vicente de Vic i una derrota davant Marcel Climent de Manlleu.
- Finalment en aquelles dates Lluís Comas, amb 11 anys, començava el seu primer Campionat de Catalunya infantil, del que el mes de maig de 1983 quedaria campió. És a destacar que l'aleshores president Ricard Lázaro Sr. va donar-li tot el suport i va fer molt per tal que hi pogués participar, iniciant així la carrera que portaria a Comas a repetir el triomf com a campió infantil de Catalunya l'any següent, a ser campió de Vic amb 12 anys a la primavera de 1984, i el mes de setembre del mateix 1984, ja amb 13 anys i preparat i acompanyat sempre, però molt especialment en aquesta ocasió, per l'Heribert Gutiérrez, el extraordinari triomf de ser campió del món infantil a Buenos Aires, per davant d'un futur gran jugador com Joël Lautier, de primera fila mundial.
Amb tota aquesta intensa i exitosa activitat segueix essent un enigma - exceptuant per la coincidència de dies amb l'Open de Vic, però es podien haver fet més tard i així es va fer amb el seu substitut les anomenades "Olimpiades"- per que va ser just llavors quan inesperadament es van deixar de fer els ja tradicionals i molt apreciats Campionats Comarcals per equips d'Osona d'escacs.